10-minutters magi

Vi er rundt barna våre veldig mye, og noen ganger kan det føles som de henger i beina våre uansett hvor vi går. Men hvor mye ekte tilstedeværelse har vi egentlig med dem? Hvor vi foreldre er "all-in" i leken sammen med barnet uten noen form for forstyrrelser.

 

Da jeg ble oppmerksomhet på dette, utgjorde det en stor forskjell her hjemme Jeg begynte å legge inn «ekte tilstedeværelse» med barna minst 10 minutter daglig, og jeg la dette inn i en visuell dagsplan. Barna skulle se at dette var noe jeg nå prioriterte.

 

Det ble raskt mindre søskenkrangling, barna samarbeidet mye oftere, de begynte å høre på mine beskjeder og respektere mine grenser.

 

Hvorfor? Fordi barna følte seg mer knyttet til meg og ble møtt på sine behov for oppmerksomhet, kontakt, tilstedeværelse, det å føle seg sett, hørt, betydningsfull og elsket. Ja, vi møter barna på nesten alle behov ved å gi de vår fulle oppmerksomhet. Når barna føler seg knyttet til oss og blir møtt på sine grunnleggende behov, skjer det MAGI!

 

Før dette brukte jeg mye tid rundt barna mine, men ikke nok med dem. Vi var i samme rom, men jeg gjorde husarbeid og ryddet, og det ble mye "vent litt, skal bare". Noe som selvfølgelig viste seg gjennom at barna utfordret meg med atferden sin. Det var "dumme mamma", mye søsken krangling og raserianfall. 

Atferd er kommunikasjon, og barna mine prøvde kun å si ifra at de ønsket mer tid sammen med meg, og ikke rundt meg! 

 

Når jeg tok atferden deres som en invitasjon til å bli møtt på sine behov, og la inn minimun 10 minutter fast leketid med barna hver dag endret alt seg! 

 

Fordi det er først når vi klarer å se forbi atferden og møte barna på deres følelser og behov, at den atferden vi ønsker mindre av faktisk avtar.

 

Slik gjennomfører du alenetid/leketid med barnet:

 

  • La barnet velge hva dere skal gjøre. Det viktigste er at barnet har din fulle oppmerksomhet uansett hva dere gjør. Legg vekk telefonen, slå av TV-en og bort med alle tanker om hva som burde ha vært gjort.

 

  • La barnet lede leken. Din oppgave er å vise barnet din fulle oppmerksomhet uansett hva barnet ønsker å gjøre. Sett gjerne ord på det barnet holder på med.

 

  • Sett på en alarm. La barnet starte klokka på telefonen, og forbered  barnet: «Nå har vi 10 minutter med «Oliver og mamma-tid». Når klokken ringer, skal mamma lage middag, men i morgen har vi en ny «Oliver og mamma-tid» igjen.» Det er en større sjanse for å unngå et raserianfall dersom du forbereder barnet på denne måten, men du lykkes ikke alltid. 

 

Sønnen min ble veldig skuffet de første gangene og ble sint. Hvis det skjer, er det viktig at du ikke blir skuffet og tar dette personlig ved å tenke «nå som jeg har brukt tid sammen med deg, og så skal du oppføre deg slik». Husk at barnet reagerer slik fordi det har hatt det så bra sammen med deg!

 

Da gjelder det å anerkjenne barnets følelser: «Det er ikke rart du er sint fordi vi må avslutte leken nå som vi har hatt det så fint sammen. Det synes mamma er kjedelig også.» Når barnet forstår at dette er noe som skjer hver dag, og du anerkjenner barnets følelser, vil barnet etterhvert ikke bli sint når dere avslutter leken. 

 

  • Vær fullt til stede for barnet det gjelder. Ingen søsken, ingen samboer. Kun dere! La barnet lede. Ikke korriger eller ta over fordi barnet gjør noe på en annen måte enn du tenker. Dette er barnets tid til å utforske hvordan ting fungerer, og rett og slett, tid til å knytte seg til deg. Styrk båndet dere imellom. Din jobb er å få barnet til å føle seg elsket for akkurat den det er. Ikke for hva de får til.

 

  • Vær konsekvent. Du kan ikke love at dere skal ha alenetid igjen i morgen, for så å droppe det. Da blir det raserianfall hver gang dere avslutter, fordi barnet er usikker på når det skjer igjen neste gang. Du vet at barnet er avhengig av å vite hva som skjer, og at forutsigbarhet forebygger mye utfordrende atferd. Livet skjer, men de fleste får til å sette av 10 minutter alenetid med barnet sitt daglig.

 

Da jeg begynte å gjøre det, så jeg resultater etter kun en uke. Jeg opplever at barna mine samarbeider bedre og krangler mindre dem imellom, hverdagen består av færre maktkamper og den går mer på skinner. Vi hører det gang på gang fra kursdeltakere også, at dette tiltaket er det som gjør den store forskjellen.

 

Husk at utfordrende atferd ofte er en måte for barnet å si ifra om at det har det vanskelig og trenger deg. 10 minutters kvalitetstid fører med seg trygghet og forutsigbarhet for barnet, det hjelper barnet å føle seg elsket, sett og hørt, noe som betyr at barnet kan slappe av, og slipper å prøve og få din oppmerksomhet gjennom utfordrende atferd. Minst 10 minutter ekte tilstedeværelse er måten du kan gi barnet den oppmerksomheten og kontakten det trenger på.

 

Din oppgave nå er å legge inn minst 10 minutter med ekte tilstedeværelse hver dag sammen med barnet. Dersom du ikke alt gjør det.

De 10 minuttene kan også være at barnet hjelper deg å lage middag. Gjør det enkelt, men det er viktig at det er noe barnet liker å holde på med. 

Close

50% Ferdig

Legg igjen epost, så får du Raserianfall Guiden med en gang! 😍

Ved å legge inn navn og e-post samtykker du i å motta e-post fra Nina Og Espen med inspirasjon og tips om hvordan du kan jobbe og skape samarbeid med barnet, også der ting har vært fastlåst, vanskelig, og kanskje også “eksplosivt”.  Du kan melde deg av når du vil ved å trykke unsubscribe.