Hvordan møte barn som slår

Jeg sier til barnet mitt at det ikke er lov å slå, at det er vondt og at man blir lei seg, men barnet gjentar det gang på gang, hva skal jeg gjøre? 👇

Grunnen til at der og korrigerer selve atferden ikke fungerer er fordi du jobber med symptomer og ikke problemet.

Atferden er et symptom på følelser ute av kontroll, følelser ute av kontroll fordi vi foreldre mest sannsynlig har oversett noen grunnleggende behov hos barnet - tilstedeværelse, oppmerksomhet, autonomi, det å føle deg sett og hørt, betydningsfull osv.

De behovene her er kjempe utfordrende å møte hos barna våre når vi har to små. Fordi når de er små så krever de enormt mye av oss, hele tiden 🌸

Vi foreldre prøver ofte å lære barna hva som er rett eller galt, men nesten alle barn vet hva som er rett og galt, men barnet vet ikke hvordan håndtere sine vanskelige følelser. Litt frustrasjon blir fort en stor eksplosjon.

Og barnet vet heller ikke hvordan det skal fortelle om sine grunnleggende iboende behov. "Mamma, nå trenger jeg at du legger fra deg telefonen og alle tanker om alt som burde vært gjort og blir med inn i leken med meg, med ekte tilstedeværelse". Ingen barn klarer å si dette.

Så når for eksempel storebror slår lillebror, så får han en form for oppmerksomheten. Vi foreldre ser kanskje strengt på storebror, og sier "dette er ikke lov"....

For oss er dette noe som gjør oss sinte, men for barnet gir dette mening - han fikk en form for oppmerksomheten, og negativ oppmerksomhet er bedre enn ingen oppmerksomhet. Og dette blir da en uhensiktsmessig strategi for barnet når det føler at det får for lite oppmerksomhet f.eks.

"Så han gjør det bare for å få oppmerksomhet mener du?" - er det mange som spør oss om 👇

Yes! Positiv Oppmerksomhet fra oss foreldre er kjærlighet for barnet. Tilstedeværelse og oppmerksomhet er det beste barnet kan få fra oss ❤️

Ingen barn blir bortskjemte av ekte tilstedeværelse 🌸 (Det du vil se når du klarer å fylle opp koppen for emosjonell kontakt og tilstedeværelse er et barn som er mer glad og fornøyd, mindre maktkamper, mindre søsken krangling, mer samarbeid osv).

Fordi det er først når vi klarer å møte barn på deres behov og følelser, at den atferden vi ønsker mindre av faktisk avtar ❤️

Mens vi foreldre ofte korrigerer, blir strengere, skal "Slå hardt med på atferden for at barnet skal lære", forteller hva som ikke er lov - ja, gjør alt det som gjør at atferden vi ønsker mindre av eskalerer 

Alle barn til enhver tid prøver kun å bli møtt på sine grunnleggende behov, akkurat oss voksne. Dette er behov de trenger å bli møtt på hver dag, og det krever mye av oss å klare å møte barna på disse behovene hver dag. Spesielt i situasjonen vi er i nå. Og ellers i en stressende hverdag.

Grunnleggende behov 👇

🌸 Emosjonell kontakt

🌸 Oppmerksomhet

🌸 Ubetinget Kjærlighet

🌸 Autonomi

🌸 Føle seg sett, hørt og forstått

Vi må altså jobbe med det som ligger bak atferden - behovene og følelsene.

Hvordan hjelpe barnet å håndtere sine vanskelige følelsene - speile og bekrefte de. Uten å dømme eller få barnet til å føle skyld.

Hvordan jobbe med behovene = forebygge 

🌸 Legge inn alenetid hver dag om mulig, eller være med i lek sammen med begge barna

🌸 Inkludere barna i hverdagslige gjøremål

🌸 Gi barna oppgaver

🌸 Masse positiv oppmerksomhet

🌸 Slutte å korrigere og fortelle hva som ikke er lov (sier ikke at du gjør dette altså, men vi opplever at mange av de foreldrene vi veileder gjør dette. Jeg har også gjort dette, og kan fort falle tilbake i "gammel spor").

👉 Når barna mister seg selv og utagerer, har rullegardinen gått ned og barna er ikke mottakelige for læring eller kommunikasjon..

❤️ Da handler det om å bevare roen og stå i fødslene sammen med barnet og sikre at ingen blir skadet.

99,9% av alle barn vet at det ikke er lov å slå, det har vi foreldre garantert sagt tusen ganger 🙈 (det gar iallfall jeg).

Så vi må starte å jobbe med det som egentlig er utfordringen til barnet, det som ligger bak atferden - behovene og følelsene ☺️

Vi foreldre tror at vi kan lære barnet at det ikke er lov å slå i det øyeblikket barnet slår, eller like etterpå. Det er bortkastet. Da er ikke barnet mottakelig for noe informasjon. I tillegg vet som sagt nesten alle barn at det ikke er lov å slå.

Vi må starte å jobbe med det som ligger bak utageringen 👇

 Følelser ute av kontroll

 Behov som ikke er møtt

❤️ Det er først når vi møter storebror på sine følelser og emosjonelle behov (trøst, trygghet og omsorg), at han vil slutte å slå lillebror. Ikke vet å bli korrigert når det "brenner". 

Close

50% Ferdig

Legg igjen epost, så får du Raserianfall Guiden med en gang! 😍

Ved å legge inn navn og e-post samtykker du i å motta e-post fra Nina Og Espen med inspirasjon og tips om hvordan du kan jobbe og skape samarbeid med barnet, også der ting har vært fastlåst, vanskelig, og kanskje også “eksplosivt”.  Du kan melde deg av når du vil ved å trykke unsubscribe.