Slik hjelper du ditt engstelige barn

Sønnen min på 5 år er mye engstelig om dagen. 

Han vil ikke være alene på rommet, han vil plutselig ikke sove alene og han går ofte tett på oss.

Kanskje kjenner du igjen dette hos ditt barn? 

Som helsesykepleier og foreldreveileder vet jeg at det å være redd er normalt, og at barn i selvstendighetsalderen har perioder hvor de plutselig er ekstra redd for ulike ting. Det kan være insekter, redd for å være alene på rommet eller troll under senga. 

Når barna våre viser redsel er ofte vårt første instinkt å prøve å få barnet vekk fra de vanskelige følelsene ved å f.eks si: 

๐Ÿ’ฌ "Troll finnes ikke, det er ikke noe å være redd for". 

Utfordringen er at følelsen blir ikke enklere å håndtere ved at vi får barnet vekk fra de vanskelige følelsene.

Barnet trenger å kjenne på de vanskelige følelsene mens vi er der som en trygghet. 

Her kommer noen tips til hvordan du kan hjelpe barnet ditt når det er engstelig.

 

โœจ Utforsk følelsen sammen med barnet.

Ofte er det mest krevende for oss foreldre å stå i disse situasjonene, men minn deg selv på at dette er en unik læringssituasjon for både deg og barnet ditt.  

Målet her er ikke å få følelsen til å forsvinne, men å hjelpe barnet å forstå seg bedre på sine egne følelser.

Slik at barnet etterhvert kan håndtere det å være redd på egenhånd. 

  • ๐Ÿ’ฌ Istedenfor: "Det er ikke noe å være redd for, det er ikke noe skummelt på rommet ditt" (Bagatelliserer følelsen). 

  • ๐Ÿ’ฌ Kan du si: "Jeg ser at du er redd. Jeg vet at det ikke føles noe godt. Kan du fortelle meg hva du føler"? (Tar følelsen på alvor).

  • ๐Ÿ’ฌ Si videre: "Kan du kjenne det i magen eller brystet at du er redd"? "Det et helt normalt, det gjør jeg også når jeg er redd". 

 

โœจ Anerkjenne barnets frykt.

Når vi anerkjenner (validerer) barnets frykt er vi der og lytter på ekte, samtidig som vi viser empati og forståelse for at dette er vanskelig for barnet. 

Du vet når du forteller noe vanskelig til de rundt deg og du føler deg virkelig sett og hørt (ikke dømt) - det er ekte validering. 

Slik kan du anerkjenne barnets følelser: 

  • ๐Ÿ’ฌ "Det høres ut som du har det skikkelig tøft akkurat nå"

  • ๐Ÿ’ฌ "Det høres ut som du forteller meg at du ikke har det så bra inni deg akkurat nå". 

  • ๐Ÿ’ฌ "Ja, jeg vet at det føles vanskelig, noen ganger har jeg det sånn også".

Det å føle seg engstelig kan være isolerende. 

Derfor er det viktig å hjelpe barnet å normalisere disse følelsene og gjøre barnet bevisst på at vi alle kan kjenne på det å være redd og at denne følelsen ikke er farlig.

 

โœจ Hjelp barnet å finne mestringsstrategier.

Husk at det å jobbe med barns følelser ikke er en quick-fix, og at målet her er at barnet skal bli kjent med sine egne følelser.

Etter at du har tatt deg god tid til å utforske og validere følelsene sammen med barnet, kan dere gå videre. 

  • ๐Ÿ’ฌ "Hva tror du kan hjelpe deg når du er redd"?

  •  ๐Ÿ’ฌ "Er du ikke sikker, det er helt greit, la oss bruke tid til å finne ut av dette sammen".

Her kan du videre ha en samtale med barnet om at det vi tenker påvirker hva vi føler, og at vi kan jobbe med våre egne tanker ๐Ÿ’—

 

Lyst til å bli med oss et steg videre? 

Ta teori over i praksis, tilpasset ditt hektiske småbarnsliv.

Gjennom kurset "Små barn med store følelser" lærer du steg for steg hvordan du ๐›๐ž๐ฏ๐š๐ซ๐žr ๐ซ๐จ๐ž๐ง (og vettet ๐Ÿ™ˆ) ๐งå๐ซ ๐๐ž๐ญ "๐ฌ๐ญ๐จ๐ซ๐ฆ๐ž๐ซ" (aka raserianfall, utagering eller kasting av leker),

....๐ฌ๐š๐ฆ๐ญ๐ข๐๐ข๐  ๐ฌ๐จ๐ฆ ๐๐ฎ ๐ก๐ฃ๐ž๐ฅ๐ฉ๐ž๐ซ ๐›๐š๐ซ๐ง๐ž๐ญ ๐๐ข๐ญ๐ญ å ๐ฌ๐ž๐ญ๐ญ๐ž ๐จ๐ซ๐ ๐ฉå ๐ฌ๐ข๐ง๐ž ๐Ÿø๐ฅ๐ž๐ฅ๐ฌ๐ž๐ซ ๐ข๐ฌ๐ญ๐ž๐๐ž๐ง๐Ÿ๐จ๐ซ å ๐ฌ๐ฅå, dytte ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ž๐ซ være hardhendt mot lillebror.

Du lærer geniale strategier som får ditt viljesterke barn til å ๐ž๐ง๐ค๐ฅ๐ž๐ซ๐ž ๐ฌ๐š๐ฆ๐š๐ซ๐›๐ž๐ข๐๐ž, ๐กø๐ซ๐ž ๐ฉå ๐๐ข๐ง๐ž ๐›๐ž๐ฌ๐ค๐ฃ๐ž๐๐ž๐ซ ๐จ๐  ๐ญ๐š๐ค๐ฅ๐ž ๐ž๐ญ "๐ง๐ž๐ข" ๐ฎ๐ญ๐ž๐ง å ๐›๐ฅ๐ข ๐ฌ๐ข๐ง๐ญ ๐Ÿ–

๐Ÿ‘‰ Klikk her for å bli med!